wtorek, 22 listopada 2016

Sałatka z włoską nutą

Pysznie zdrowa i kolorowa sałatka, która z powodzeniem może zastąpić kolację lub sprawdzić się jako lunch do pracy lub szkoły.





  • pół główki małej sałaty lodowej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka mini kulek mozzarelli
  • pół czerwonej cebuli
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
SOS:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka wody
  • kilka listków drobno posiekanej bazylii
  • szczypta suszonego oregano, czosnku granulowanego, soli, pieprzu i cukru


Sałatę porwać na małe kawałki, ułożyć na dużym talerzu lub półmisku.
Pomidorki przekroić na pół, ułożyć na sałacie razem z pokrojonymi oliwkami, piórkami cebuli, odsączoną kukurydzą i kulkami mozzarelli.
Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać sałatkę tuż przed samym podaniem.




1 komentarz:

  1. Jaka kolorowa :) środek lata, w środku jesieni... i do tego tak prosta w przygotowaniu! Bardzo lubię takie łatwe i szybkie rozwiązania kulinarne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...