poniedziałek, 21 listopada 2016

Kukurydziane placuszki bananowo - cynamomowe

Bezglutenowe śniadanie z jesiennym, cynamonowym aromatem:)




  • 7 łyżek mąki kukurydzianej
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki gazowanej wody
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • szczypta cynamonu i soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego


Mąkę zmiksować z mlekiem, wodą, cynamonem, cukrem waniliowymi żółtkiem.
Banana rozgnieść widelcem na papkę.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy kukurydzianej razem z bananem, delikatnie wymieszać.
Łyżką nakładać masę na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
Podawać polane miodem, z ulubioną konfiturą lub posypane cukrem pudrem.
Zajadać na ciepło, świeżo przyrządzone. Zimne, bądź odgrzewane robią się suche i twardsze.

1 komentarz:

  1. bardzo lubię smak smażonego banana, nabiera wowczas super słodyczy :) pyszny pomysł na placuszki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...