niedziela, 31 stycznia 2016

Zdrowe i bezcukrowe trufelki z masła orzechowego

Coś dla dbających o linię, ale wciąż nie mogącym oprzeć się słodyczom. Takie małe kuleczki doskonale zaspakajają chęć na coś słodkiego, w dodatku świetnie wpływają na nasz układ trawienny, gdyż są pełne zbawiennego siemienia lnianego i płatków owsianych. Z podanych proporcji wychodzi ok. 15 sztuk, które można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do dwóch tygodni. Mi dwie kuleczki dziennie na popołudniowy deser w zupełności wystarczały:)







Składniki na ok. 15 sztuk:
  • 3 łyżki masła orzechowego najlepiej z kawałkami orzechów
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 4 łyżki granoli
  • 1-2 łyżki miodu
  • pół szklanki wiórków kokosowych


Do blendera lub młynka do kawy wsypać siemię lniane, płatki migdałowe i granolę. Drobno zmiksować, ale na strukturę bardziej grudkowatą od mąki (część ziaren siemienia lnianego można zostawić w całości). Dodać otręby, masło orzechowe i miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Kulki umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku i przechowywać w lodówce. W chłodnej temperaturze trufle zachowają odpowiednią konsystencję.






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...