niedziela, 18 października 2015

Zapiekanka z ciasta francuskiego porowo - pieczarkowa

Bardzo smaczna, dość szybka i niecodzienna propozycja na szybką zapiekankę, która z pewnością skradnie smaki wszystkich wielbicieli francuskiego ciasta. 
Zmodyfikowany przepis z Wielkiego Żarcia






  • 1 płat gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego (ok. 350g)
  • ok. 300 g pieczarek
  • 2 pory
  • 2x kremowy serek śmietankowy z ziołami lub czosnkiem (2x 150g)
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 100 g żółtego sera 
  • sól, pieprz, 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 żółtko


Niewielką prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i płatem ciasta francuskiego. Odkroić kawałek ciasta, który wykorzystamy później do zrobienia kratki na wierzchu zapiekanki.
Pory oczyścić i drobno pokroić.
Pieczarki pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim pory i pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem.
Kremowe serki wymieszać ze śmietaną, wyciśniętym ząbkiem czosnku i startym na tarce żółtym serem. Do masy dodać przesmażone pieczarki i pory.
Masę rozsmarować na cieście francuskim. Na wierzchu zapiekanki zrobić dekoracyjną kratkę z pozostałego ciasta francuskiego, pokrojonego w cienkie paski. Kratkę posmarować żółtkiem.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 200 stopniach.






1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...