sobota, 13 czerwca 2015

Mini serniczki z agrestem i bezową czapką

Pyszny, oryginalny letni deser... Do wykonania w zaledwie 30 minut! Małe, delikatne serniczki z kremowego serka naturalnego z słodką, chrupiącą bezą na wierzchu, której słodycz przełamuje kwaskowaty agrest, dzięki czemu poszczególne smaki łączą się ze sobą wręcz idealni. Deser w sam raz do letniej, popołudniowej kawy.






Składniki na 8 sztuk:

SPÓD:
  • 130 g herbatników
  • 50 g stopionego masła
MASA SEROWA:
  • 2 i 1/2 kremowego serka "Arla Apetina Naturalny" (łącznie 315g)
  • 2 żółtka
  • pół filiżanki* cukru
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g agrestu
BEZA:
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 8 łyżek cukru


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Herbatniki pokruszyć lub zmielić w malakserze, wymieszać ze stopionym masłem. Masą wylepić dno foremek na serniczki wyłożonych papierem do pieczenia lub papierowymi papilotkami na muffiny.
Serek naturalny zmiksować z żółtkami, cukrami i proszkiem budyniowym. Masę rozlać na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu poukładać owoce agrestu.
Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika.
W między czasie przygotowujemy bezę:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksujemy.
Po 8-10 minutach pieczenia serniczków, wyciągamy je z piekarnika i na wierzch nakładamy masę bezową. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 15-17 minut.







30 minut z Apetiną

3 komentarze:

  1. Ale fajne słodkości, a beza bajeczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne! Uwielbiam serniczki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki:) Fajne i smaczne! Ba- boskie;) Zniknęły w oka mgnieniu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...