sobota, 31 stycznia 2015

Sałatka z burakami, szpinakiem i fetą

Zdrowotna sałatka pełna witamin, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Plastry upieczonego buraczka ułożone na liściach młodego szpinaku, posypane serem feta i chrupiącymi ziarnami, a wszystko polane zdecydowanym w smaku winegretem na bazie czerwonego octu balsamicznego. Sprawdzi się zarówno w roli lekkiej kolacji, lunchu do pracy lub po prostu jako dodatek do obiadu, np. pieczonej ryby lub mięsa.






  • 3-4 garście liści młodego szpinaku
  • 1 burak
  • 50 g sera feta
  • po jednej łyżce ziaren słonecznika i pestek dyni
DRESSING:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli, czarnego pieprzu, cukru, suszonej natki pietruszki i bazylii


Buraka należy owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i upiec w piekarniku w 180 stopniach. Piec ok. godzinę, aż będzie miękki.
Ostudzony należy obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Umyty i wysuszony szpinak ułożyć na dużym talerzu. Na nim poukładać plastry buraka. Wierzch posypać pokrojoną w kostkę fetą i ziarnami.
Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą. Sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...