czwartek, 4 grudnia 2014

Sos śliwkowy do mięs

Idealny dodatek do pieczonych lub duszonych mięs na świątecznym stole. Świetnie komponuje się z tradycyjnymi pasztetami i pieczeniami. Można go podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Większą ilość sosu można włożyć do słoika, poddać pasteryzacji i przechowywać w lodówce.






  • 1/2 kg śliwek 
  • 1 cebula
  • 50 ml octu winnego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz


Śliwki umyć i wydrylować. Pokroić w kostkę. Włożyć do garnka. Dodać drobno posiekaną cebulę, 2 łyżki wody, ocet winny, cukier, cynamon, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować wszystko na małym ogniu, aż śliwki się rozgotują a sos zacznie gęstnieć. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Ma być ostro - słodki.

3 komentarze:

  1. ciekawy pomysł, zapiszę sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Które odmiany śliwek nadają się do tego sosu ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam, że tak późno - dopiero wróciłam z urlopu. Najlepsze będą węgierki lub czerwone renklody

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...