wtorek, 25 listopada 2014

Pieczeń drobiowa z serem i pieczarkami

Bardzo smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu pieczeń z piersi z kurczaka z dodatkiem żółtego sera i pieczarek. Bardzo uniwersalna, świetnie sprawdzi się w roli domowego obiadu podana z ulubionym sosem,np. grzybowym, ale także jako zimna przekąska lub dodatek do chleba na świątecznym stole.
Lekko zmodyfikowany przepis onlyred z Wielkiego Żarcia, za który bardzo dziękuję:)






Przepis na małą keksówkę o długości 25 cm:
  • ok. 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej


Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na odrobinie oleju.
Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Połączyć z przesmażonymi pieczarkami z cebulą, dodać starty żółty ser, wbić jajko. Wymieszać, dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy. Wierzch posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. wygląda rewelacyjnie, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczeń jest wyśmienita, przepis wyszukała moja mama u only red, "sprzedał" mi a ja juz podałam dalej. Super sprawa na kanapki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...