poniedziałek, 13 października 2014

Dyniowe pancakes

Jesienna wersja tradycyjnych śniadaniowych pancake's. Piękne, bursztynowo - żółte na bazie puree z dyni z korzenną nutą cynamonu i przyprawy do piernika. Dzieci i dorośli za nimi szaleją. Najlepiej polać je miodem lub syropem klonowym i podać z kleksem bitej śmietany. Pyszota:)






Składniki na 8-10 sztuk:
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 filiżanka* mleka
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 100 ml oleju
  • 1 filiżanka mąki pszennej
  • 1 filiżanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
*filiżanka o pojemności 220 ml


Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać mleko, puree z dyni i olej, zmiksować.
W drugiej misce wymieszać ze sobą suche składniki, czyli obie mąki, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Suche składniki przesiać do masy jajeczno - dyniowej, zmiksować.
Na patelni wysmarowanej olejem smażyć pancakes z obu stron na złoty kolor.






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...