czwartek, 17 kwietnia 2014

Warstwowa sałatka śledziowa

Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez śledzika...:) W formie takiej warstwowej sałatki, z dodatkiem ugotowanego jajka, żeby tradycji stało się zadość, smakuje i prezentuje się naprawdę wybornie.






  • 3-4 płaty gotowych śledzi w oleju (np. wiejskie)
  • 1 cebula
  • 2 duże ugotowane ziemniaki
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu


Śledzie pokroić w ok. 2 cm kawałki. Ułożyć na dnie miski w której będzie podawana sałatka. 
Na śledzie wyłożyć drobno posiekaną cebulę, posmarować połową majonezu.
Z ugotowanych jajek wyciągnąć żółtka. Białka pokroić w drobną kostkę, ułożyć na majonezie.
Następnie zetrzeć na tarce ziemniaki, ułożyć na ziemniakach. Następna warstwa sałatki to odsączona kukurydza z puszki, którą należy posmarować resztą majonezu. Wierzch sałatki posypać pokruszonymi żółtkami jaj.







Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

  1. Wygląda super i z pewnością jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka , bardzo lubie takie warstwowe ;)
    Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie Wielkanocnym http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń

  3. Naczynie podkreśla warstwy sałatki - to wygląda kapitalnie :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...