środa, 4 grudnia 2013

Kolorowa sałatka warstwowa

Jeśli chcesz zachwycić gości pięknie prezentującą się i do tego smaczną sałatką na świątecznym stole, ten przepis jest w sam raz. Kolorowe warstwy warzyw, szynki i jajek, przełożone majonezem z pewnością skuszą niejednego biesiadnika. Sałatkę wypróbowałam na zeszłoroczne Święta i do dziś gości na naszym stole na większych, rodzinnych uroczystościach. Szczerze polecam!
Przepis autorstwa marioli84 znaleziony na Wielkim Żarciu






  • 1 słoik selera konserwowego
  • pół puszki kukurydzy
  • 4 ugotowane marchewki
  • ok. 200 g szynki
  • kilka ogórków konserwowych
  • 1 por
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ok. 100 g sera żółtego
  • majonez


Wykonanie sałatki jest bardzo proste. Należy w szklanym, przeźroczystym naczyniu układać następujące warstwy sałatki:
Na dno wyłożyć odsączony z zalewy seler konserwowy. Następnie wysypać również odsączoną kukurydzę, posmarować majonezem. Na majonezie ułożyć pokrojoną w drobną kostkę marchew i kolejno szynkę oraz ogórki konserwowe, także pokrojone w kostkę. Ponownie posmarować majonezem. Następna warstwa to drobno posiekany por (można go wcześniej sparzyć) i pokrojone w kostkę jajka. Jajka posmarować majonezem, a wierzch sałatki posypać startym na tarce żółtym serem.




7 komentarzy:

  1. u Ciebie już tak świątecznie:) sałatka wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać przedświąteczna gorączka potrafi udzielić się również wirtualnie:)

      Usuń
  2. Super wygląda!
    I świetna miska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, wygląda absolutnie fantastycznie! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...