piątek, 8 listopada 2013

Szarlotka pełnoziarnista

Klasyczne jesienne ciasto z jabłkami. Kruche, nie za słodkie, na bazie mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu nieco zdrowsze. Szybkie i proste w przygotowaniu, w sam raz na niezapowiedziane wizyty gości.






Składniki na blachę 20 x 25 cm:
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki pełnoziarnistej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 100 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 6-8 małych jabłek
  • cynamon

*szklanka o pojemności 250 ml


Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukry, zrobić "dołek", wbić jajko i 1 żółtko. Dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło. Zagnieść ciasto. Połową ciasta wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta owinąć folią spożywczą, włożyć do zamrażarki. W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku, wyłożyć na spód ciasta. Posypać cynamonem. Ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce na jabłka.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.  30 minut w 180 stopniach.







3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna szarotka.W wersji pełnoziarnistej chyba jeszcze nie miałam okazji jej spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie pysznego, jesiennego smaku i zdrowego wypieku. Pieknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...