niedziela, 3 listopada 2013

Spaghetti Meatballs - Spaghetti z pulpecikami

Spaghetti Bolognese jest niewątpliwie moim ulubionym makaronowym daniem. Ostatnio gościła u mnie klasyczna wersja tego dania, która bije chyba rekordy popularności w amerykańskich domach. Pyszne, mięsne pulpety zatopione w gęstym pomidorowym sosie i podane z klasycznymi nitkami, to idealne połączenie na rodzinny obiad.






Składniki na 4 porcje:

PULPETY:
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki musztardy
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, majeranek, cząber, oregano, suszona natka pietruszki, ostra mielona papryka
SOS:
  • 2 puszki pomidorów bez skórki (łącznie ok. 800g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, chilli pieprz cayenne, cukier do smaku
  • oliwa do smażenia
  • 500 g makaronu spaghetti


PULPETY:
Mięso włożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić masę ręką. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyć pulpety na oleju. Odstawić.
SOS:
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć.
Pomidory drobno pokroić, dodać do cebuli razem z sokiem z zalewą. Dodać bazylię, ocet i przyprawy. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie sos zmiksować blenderem i dodać usmażone wcześniej pulpety. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Na końcu przyprawić do smaku.
Makaron ugotować, odcedzić. Polać go sosem z pulpetami. Przed podaniem można posypać startym parmezanem lub żółtym serem.





10 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkie makarony, wersji z pulpetami nie jadłam, ale kusi bardzo, zwłaszcza, że kocham bolognese:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie przypomnieć sobie o klasykach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie przypomnieć sobie o klasykach.

    OdpowiedzUsuń
  4. witam, zrobiłam wczoraj na obiad, pyszne jedzonko, szybkie i proste, to pierwszy przepis z Pani strony ale napewno nie ostatni, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszy mnie to niezmiernie:) Dziękuję za skorzystanie z przepisu. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy - często do nich wracam. Uważam że przepis jest genialny. Ten sos jest super, gęsty i aromatyczny. Robiłam kilka spaghetti z innych przepisów , ale ten bije wszystkie na głowę. Pozdrawiam, Agata

      Usuń
  5. Czyli musztarda jest jako przyprawa do farszu w pulpecikach? , nie bardzo zrozumiałam sensu musztardy. ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Czyli musztarda jest jako przyprawa do farszu w pulpecikach? , nie bardzo zrozumiałam sensu musztardy. ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...