niedziela, 11 sierpnia 2013

Muffiny ze śliwkami

Śliwkowy sezon w pełni, nie mogło zabraknąć tych owoców i w mojej kuchni:) Na start pyszne, proste i mięciutkie muffiny z cynamonową nutą i słodziutkimi śliwkami. Idealny, sierpniowy deser...






Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* cukru
  • niecałe 3/4 szklanki* maślanki
  • 35 ml oleju
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300 g śliwek
  • cukier puder do posypania
* szklanka o pojemności 250 ml


Śliwki umyć, pokroić w kostkę.
W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
W drugim naczyniu jajka ubić z cukrem do białości. Do masy wlać powoli maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wymieszać delikatnie łyżką. Na końcu dodać pokrojone śliwki, wymieszać.
Ciasto rozlać do specjalnej formy do pieczenia muffin wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach. Upieczone i ostudzone muffiny posypać cukrem pudrem.





1 komentarz:

  1. Piękne muffinki :)
    Zapraszam do mnie na muffinki z borówkami ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...