sobota, 9 marca 2013

Ciasto pomarańczowe

Wilgotne i miękkie ciasto pomarańczowe, na bazie maślanki. Szybkie w przygotowaniu i smaczne, w sam raz do popołudniowej kawki lub ze względu na swój charakterystyczny głęboki aromat i smak pomarańczy, idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole!






Na małą keksówkę:
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko + 2 białka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 pomarańcza
* szklanka o pojemności 250 ml





Pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
W misce wymieszać ze sobą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
W osobnej misce masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać startą i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy. Wbić stopniowo jajko i białka, cały czas miksując. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, sodą i solą, zmiksować. Na końcu masę połączyć z maślanką i 50 ml soku pomarańczowego.
Keksówkę wysmarować masłem lub margaryną. Masę wylać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem zrobić próbę patyczkiem, czy ciasto dopiekło się w środku.









9 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...