wtorek, 20 listopada 2012

Sałatka z fetą

Uwielbiam tą sałatkę... Lekka, kolorowa, pełna chrupiących warzyw. Do tego ser feta pokrojony w kostkę i sos bazyliowy z czosnkiem. Idealna na wszelakie przyjęcia, a także jako dodatek do mięsnego obiadu. Chociaż sama w sobie też jest pyszną przekąską, np. na kolację. Naprawdę polecam!






  • pół główki kruchej sałaty
  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • pół cebuli
  • 200 g sera feta
SOS:
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii (może być suszona, wtedy dać jej pół łyżeczki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz, odrobina cukru



Wszystkie warzywa umyć. Sałatę porwać na drobne kawałki. Resztę warzyw pokroić dowolnie (ja lubię większe cząstki pomidora, paski papryki i bardzo cienkie piórka cebuli). Wszystkie warzywa wymieszać. Na końcu dodać pokrojony w kostkę ser feta.
Wszystkie składniki sosu wymieszać. Sosem polać sałatkę.








3 komentarze:

  1. Uwielbiam! Robię podobną, ale dodaję jeszcze jajko ugotowane na twardo podzielone na ćwiartki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Fajne urozmaicenie. Muszę kiedyś spróbować:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...