sobota, 25 sierpnia 2012

Dorsz zapiekany z masłem i pesto

Kolejny późny wieczór i kolejny sposób na zdrową rybkę. Tym razem zapiekany filet z dorsza z bazyliowym pesto. Prosty w przyrządzeniu obiad lub kolacja, zwłaszcza jeśli użyjemy gotowego pesto ze słoiczka.






Składniki na 2 porcje:

  • 2 filety z dorsza
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki bazyliowego pesto*
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz cytrynowy, sól
* Możemy użyć gotowego pesto w słoiczku dostępnego na sklepowych półkach. Tym, którzy wolą zrobić je sami, podaję przepis:

PESTO:
  • 1 spory pęczek świeżej bazylii
  • 100 g orzeszków piniowych (ewentualnie nerkowców)
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz czarny


Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wstawić na noc do lodówki.
Pesto wymieszać z masłem. Każdy rybny filet osuszyć lekko papierowym ręcznikiem, następnie posmarować z obu stron maślanym pesto. Zawinąć w folię (każdy osobno). Piec ok. 35 minut w 180°C.

SPOSÓB WYKONANIA PESTO:

Liście bazylii umyć i wysuszyć. Zmiksować z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, orzeszkami parmezanem. Na końcu połączyć z oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczka, wierzch zalać odrobiną oliwy.



1 komentarz:

  1. Jutro będę robić, brzmi pysznie, tym bardziej,że lubię pesto.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...