piątek, 8 czerwca 2012

Carbonara

Tradycyjne włoskie danie z makaronu z sosem na bazie jajek, sera i boczku. W naszym domu, obok spaghetti bolognese i lasagne, jeden z najbardziej ulubionych "makaronowych" obiadów.






  • ok. 300 g makaronu spaghetti
  • ok. 300 g wędzonego boczku
  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • ok. 150 g parmezanu (ewentualnie innego żółtego sera)
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, natka pietruszki

Makaron ugotować "al dente". Odcedzić i przełożyć ponownie do garnka.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, usmażyć.
Jajka zmiksować z przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Dodać starty parmezan.
Gorący makaron wymieszać z boczkiem i cebulą. Wlać masę jajeczną z serem. Postawić garnek na ogniu i mieszać do momentu ścięcia się jajek.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...