poniedziałek, 7 maja 2012

Sorbet z kiwi i marakują

Proste w przygotowaniu lody sorbetowe. Źródło witamin i idealny deser na nadchodzące lato.





  • 6 owoców kiwi
  • 4 marakuje
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki cukru

Wodę zagotować z cukrem, gotować ok. 10 min. Owoce obrać, zmiksować. Dodać wodę z cukrem, wszystko zmiksować. Przelać do pojemnika i zamrozić.
Przed podaniem należy wyciągnąć sorbet z zamrażalnika jakieś 10 - 15 minut wcześniej, bo po zamrożeniu jest dość twardy. Ja traktuję go rozdrabniaczem do lodu, by nabrał konsystencji odpowiedniej do dzielenia na porcje.

4 komentarze:

  1. W sam raz na nadchodzące lato :)
    http://kuchnia17.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Super! Szkoda, że owoce egzotyczne są u nas takie drogie :(

      Usuń
    2. No właśnie, szkoda...:( Mieszkam w Anglii i tu marakuje są dość tanie ( za 3 sztuki ok. 5 zł, w przeliczeniu na złotówki). A właśnie marakuja nadaje sorbetowi fajny smak i delikatność.

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...