poniedziałek, 21 maja 2012

Karkówka w marynacie ketchupowo - musztardowej

Nie spodziewałam się, że takie proste połączenie musztardy i ketchupu, podstawowych składników marynaty do karkówki, może dać tak pyszny efekt. Mięso po upieczeniu jest kruche, delikatne i bardzo miękkie. Szczerze polecam!






Składniki na 4 porcje:
  • 4 grubsze plastry karkówki
  • 6 łyżek ketchupu
  • 4 łyżki musztardy
  • 1 cebula
  • ok. 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona

Plastry karkówki przyprawić. Ketchup wymieszać z musztardą, marynatą posmarować każdy plaster karkówki z obu stron. Mięso ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, posypać pokrojoną w piórka cebulą. Zapiekać pod przykryciem ok. 45 minut w 180 stopniach. 5 min przed końcem pieczenia posypać mięso startym żółtym serem i zapiec już bez przykrycia, aż ser się rozpuści.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...