poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Sernik z truskawkową nutą

Pewnie niektórzy z Was znają już ten sernik. Wystawiłam przepis na niego na stronie Wielkiego Żarcia dobrych kilka lat temu i przepis poszedł w Świat;) Dziś postanowiłam przypomnieć Wam o nim, zwłaszcza, że jak pamiętam, to pierwszy raz zrobiłam ten sernik właśnie przed Wielkanocą, a na świątecznym stole prezentuje się idealnie.
Bez obaw sernik można przygotowywać po za sezonem, używając mrożonych truskawek.


SPÓD:
  • kakaowe, okrągłe biszkopty ok. 100g (kiedyś były dostępne w "Biedronce", teraz nie wiem, czy można je jeszcze dostać, od 5 lat mieszkam za granicą), lub biszkopt kakaowy upieczony z 4 jaj (wg własnego, sprawdzonego przepisu)
MASA SEROWA:
  • 80-85 dag twarogu trzykrotnie mielonego
  • 4 jajka + 1 żółtko
  • 1 budyń śmietankowy, lub waniliowy (40g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 ml śmietany 18% (gęstej)
  • ok. 20 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • aromat śmietankowy do ciast
MASA ŚMIETANOWA:
  •  375 ml śmietany kremówki
  •  cukier waniliowy
  •  1-2 łyżki cukru pudru
  •  1 łyżka żelatyny + ok. 1/4 szkl. zimnego mleka
MASA TRUSKAWKOWA:
  • ok. 40 dag truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 galaretka truskawkowa (75 g) + 1 szkl. gorącej wody
  • cukier (opcjonalnie; jeśli truskawki trafią się kwaśne)

SPÓD:
Prostokątną blachę (25x35cm) wysmarować tłuszczem. Dno wyłożyć kakaowymi biszkoptami, lub na spodzie umieścić upieczony biszkopt kakaowy.
MASA SEROWA:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dokładnie wymieszać mikserem z twarogiem, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i budyniem. Dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy twarogowej, delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na biszkopt/biszkopty. Piec ok. 50-55 min. w temp. 190°C.
MASA ŚMIETANOWA:
Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać 1/4 szklanki zimnego mleka. Gdy napęcznieje umieścić rondel na małym ogniu, cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować!). Zdjąć z ognia i przestudzić. Do chłodnej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej kremówki, energicznie wymieszać, po czym przełożyć z powrotem do pozostałej masy śmietanowej, cały czas miksując!
Masę śmietanową rozsmarować na upieczonym i wystudzonym serniku.
MASA TRUSKAWKOWA:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
Truskawki zmiksować. Dodać cukier, jeśli masa jest zbyt kwaśna. Masę truskawkową połączyć z tężejącą galaretką, wyłożyć na kremówkę.



5 komentarzy:

  1. bardzo mi sie podoba ten serniczek i opcja z galaretką, chetnie skorzystam z pomyslu..

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny sernik :), zjadłabym kawałek

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik jest u mnie nr.1 odkąd zobaczyłam go na Wielkim Żarciu pare lat temu. Jest przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. ZROBIŁAM GO I JEST CUDOWNY, POLECAM :d:d:d

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...