wtorek, 3 kwietnia 2012

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Pyszny, oryginalny, bezmięsny pasztet, który idealnie sprawdzi się zarówno w nadchodzące postne dni, jak i na Wielkanocnym Stole.
 Lekko zmodyfikowany przepis pochodzący z miesięcznika "Prześlij przepis", wyd. 04/2010r. Tam też autorką przepisu jest Pani Elżbieta K.
Moja modyfikacja dotyczy głównie ilości składników i czasu pieczenia.


Przepis na małą keksówkę
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% + 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy 
  • olej do smażenia

Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Pieczarki umyć, starkować na tarce o grubych oczkach, przesmażyć razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą.
Jajka obrać, starkować na tarce o grubych oczkach. Dodać przesmażone pieczarki z cebulą, posiekany szczypiorek, ser żółty, śmietanę i majonez. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na końcu wbić surowe jajko i dodać groszek. Jeszcze raz wszystko dokładnie, lecz delikatnie wymieszać (uważać, aby nie "rozdziabać" groszku).
Masę przełożyć do keksówki, wyrównać.
Piec ok. 40 min. w 200°C

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...