KRUCHY SPÓD:
- 1½ szkl. mąki
- ½ szkl. cukru pudru
- 2 żółtka
- ½ kostki margaryny
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 10 dag wafli cytrynowych (ja użyłam Familijnych)
- 1 galaretka cytrynowa
- 400g sera śmiatankowego
- 250ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 1 galaretka cytrynowa
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Jakby ciasto było zbyt klejące, dodać jeszcze mąki. Ciasto wstawić na co najmniej pół godz. do lodówki.
W tym czasie tortownicę (Ø 26cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
Ciastem wylepić dno tortownicy. Piec ok. 15-20 min. w 200°C.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wafelki drobno pokruszyć, lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zimnej, ale jeszcze płynnej galaretki. Masę wyłożyć na upieczony kakaowy spód.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do ubitej kremówki dodawać powoli serek śmietankowy, cały czas miksując. Wlać sok cytrynowy.
Żelatynęˆ przyrządzić zgodnie z przepisem
na opakowaniu. Masę śmietanowo-serową połączyć z gotową żelatyną, nie
przerywając miksowania. Masę wyłożyć na warstwę waflowo- cytrynową.
Wyrównać wierzch.
Galaretkę przyrządzić w ok. 350 ml gorącej wody. Zimną i lekko tężejącą zalać wierzch sernika.
Wygląda nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuń