- 15 dag twarogu (trzykrotnie mielony)
- 30 dag mąki
- 1 jajko
- ok.½ szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- ½ łyżki kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 35 dag twarogu (trzykrotnie mielony)
- 3 jajka
- 250 ml gęstej śmietany 18
- ¾ szklanki* cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kg średnich, soczystych gruszek
- sok z cytryny
- aromat śmietankowy do ciast
Twaróg wymieszać z olejem, jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do twarogu i wyrobić ciasto (jeśli będzie za twarde, dodać jeszcze trochę oleju). Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę (25x30 cm). Piekarnik rozgrzać do 190°C.
Jajka rozdzielić. Żółtka wymieszać z twarogiem, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać. Gruszki wyłożyć na ciasto kakaowe, przykryć masą twarogową. Piec 45 min. w temp. 190°C.
Upieczony placek udekorować według uznania, np. polać lukrem, polewą czekoladową, posypać orzechami, itp.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: