wtorek, 28 lutego 2012

Krajanka mascarpone z malinami i białą czekoladą




CIASTO KRUCHE NA SPÓD:
  • 1½ szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • pół kostki margaryny (najlepiej "Kasia")
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 250 g malin
  • 100 g (tabliczka) białej czekolady
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Prostokątną formę (25x30 cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylepić ciastem dno blaszki, podwyższając nieco brzegi. Piec ok. 10-15 min w 180°C.
Zmiksować ze sobą serek mascarpone, cukier, migdały i jajka na gładką masę. Dodać maliny, aromat migdałowy i drobno pokrojoną białą czekoladę, wymieszać bardzo delikatnie łyżką (uważać by nie rozgnieść przy tym malin, aby zbytnio nie zabarwiły masy na różowo).
Masę wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód. Piec ok. 30-35 min. w 170°C na złoty kolor.

Po upieczeniu ciasto lepiej jest zostawić przez ok.15- 20 min w piekarniku, a przed podaniem lepiej niech "poleżakuje" przez noc w lodówce, aby masa się bardziej ścięła.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...