CIASTO NALEŚNIKOWE:
- ok. 30 dkg mąki
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl. wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli, pieprzu
- 250 g twarogu mielonego
- 10 dag startego sera żółtego
- 1 żółtko
- 1 papryka czerwona
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany
- ciasto naleśnikowe z 1 jajka, 1 szkl. mąki i 1 szkl. mleka
- ok. 200 g płatków kukurydzianych
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować.
Smażyć naleśniki, ale tylko z jednej strony.
Twaróg wymieszać z żółtkiem, dodać starty żółty ser i pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną. Całość wymieszać. Doprawić do smaku.
Naleśniki układać na blat usmażoną stroną do góry. Na środek kłaść łyżkę farszu serowego, składać naleśniki w krokiety.
PANIERKA:
Zrobić ciasto naleśnikowe (zmiksować wszystkie składniki), doprawić. Część płatków kukurydzianych wsypać do ciasta, resztę wysypać do oddzielnej miski.
Każdy krokiet zanurzać w cieście naleśnikowym z płatkami kukurydzianymi, a następnie w suchych płatkach kukurydzianych.
Smażyć na złoto z obu stron.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: